2014. január 20., hétfő

Makettépítés: Heller Porsche 911 "RatSche"


Az egész történet úgy kezdődött, hogy megtudtam, hogy az idei jászberényi Makettinfo Kupa kiemelt kategóriája a "Porsche" lesz. Egyből beugrott, hogy van nekem egy lassan egy éve elkezdett Heller Porschém. Lebányásztam a szekrény tetejéről és kb. fél óra múlva meg is lettek hozzá az alkatrészek.
Az alap koncepció az volt, hogy valami nem szokványosat akartam kihozni ebből a kocsiból. Mivel fényezni nem tudok, ezért maradt a RaT.
A kasznit először a lassan fél éve meglévő Airbrush pisztolyommal első körben rozsda színűre fújtam, de láttam, hogy ez így nem elég. Ezért ecsettel és szivaccsal pamacsolva felvittem több, világosabb színt is.
Ezután következett a rozsdafoltok kialakítása. Vagyis inkább kitakarása. Egy régi makettezős technika az ún, "Sózásos rozsdázás" . Ilyenkor  a rozsdás felületeket hajlakkal fújjuk le, amibe utána sót szórunk. Hagyjuk megszáradni, de vigyázni kell nehogy lesöpörjük a sót, mert akkor nem fog semmit se érni az egész!
Miután a só is fentvan, kiválasztunk egy alapszínt. Én ebben az esetben a matt szürkét választottam, éa lefújtam az egész kasznit. Miután az alapszín is megszáradt, a sót immáron lekaparhatjuk, és előtűnik a rozsdaszín. Hogy ezeket kicsit hangsúlyosabbá tegyem néhány helyen még száraz ecseteltem őket.
A lökhárírtók az eredeti autón műanyagból készültek, ezért itt nem lehetséges a rozsdázásí gy mást kellett ide kitalálni. Konzultáltam egy új ismerősömmel, aki kicsit többet tud a Rat-okról, és ő adta a kötél ötletét. Az első lökösbe négy lyukat fúrtam, és ezekbe X alakban cérnát fűztem. Hátulra csak egy szimpla "varrás" került. A lökhárítókat is lefújtam az alapszínre, és az elsőre egy kis adag matricabomba is került. Még előtte kifúrtam egy lyukat , ez lett a vonószem, amire a DANGER feliratos matrica mutat (ezek egyébként egy 1/72-es helikopterből kerültek ki)
Az ablakok szigeteléseit feketére kentem, majd a testet egy matt lakkal tettem kopottabbá. Bekerültek az ablakok is, a hátsó két háromszög alakút pár matricával dobtam fel. A rendszámok egy Trabant makettből lettek átmentve, ugyanis ebben több féle rendszámot találunk.
Körülbelül itt tart most a projekt, majd publikálom a fejleményeket!
hátul nem lesz ilyen brutális kerékdőlés, csak be vannak rakva alá a kerekek
matrica-rozsda-vaskereszt-retro felnik

varrás-ferde rendszám- még több rozsda
a lámpa búrákat üvegfestékkel festettem sárgásra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Sziasztok! ezen a blogon a hobbiimról lesz szó sok képpel, tippekkel, érdekességekkel